top of page

טיפול תזונתי בהפרעות קשב וריכוז


הפרעת קשב וריכוז מקשים על התנהלות החיים

הטיפול בהפרעות קשב וריכוז כשאומרים הפרעות קשב והיפר אקטיביות (ADHD) מתכוונים לקשת רחבה של מצבים, החל ממצב של עודף אנרגטיות, דרך קושי להתרכז ולבצע מטלות בסיסיות, ועד למצב קיצוני של התנהגות פרועה, גסה ואלימה (בעיקר אצל ילדים) לאחרונה אני שומע יותר ויותר על שימוש בתרופות פסיכיאטריות כדי לטפל בבעיות אלו ואיכשהו נדמה לי כי למישהו יש "אצבע קלה על ההדק". במאמר זה ברצוני להתייחס ולהציע פתרונות אל נושא חשוב זה, שמשפיע על איכות החיים שלנו באופן משמעותי כל כך.

הטיפול הנפוץ ביותר מבוסס על מתן תרופות בשם ריטלין, או 'קונצרטה' (צורה שונה של ריטלין שמשתחרר לאורך כל היום), שהם בעצם סמים ממריצים ממשפחת האמפטמינים. חשוב להדגיש כי למרות שהתרופה עוזרת בחלק מהמקרים, יש לה תופעות לוואי וסכנות שכדאי להיות מודעים אליהם לפני שמחליטים להשתמש בה. ה'ריטלין' מוגדר כ"סם מסוכן" על פי התקנות בכל העולם המערבי. בחודש מרץ 2006, פרסמה הסוכנות לפיקוח על מוצרי מזון ותרופות האמריקאית (FDA), הזהרה חמורה בקשר לתרופות להפרעות קשב והיפר אקטיביות, שדורשת לתת יותר דגש באשר לתופעות הלוואי של התרופות. לריטלין כ 80 תופעות לוואי שונות כגון חוסר שקט, הזעה, הסמקה, רעד, דפיקות לב וסחרחורת וסכנה לפגיעה בשריר הלב. מאז שנת 2000 דווחו על יותר מ- 500 מקרים של הזיות והתנהגות פסיכוטית, אצל ילדים (צעירים מגיל 10) אשר נטלו תרופות לADHD, כולל ריטלין, כמו כן הזהיר ה-FDA על עליית הסיכון לקבל התקפי לב, שבץ מוחי ולבצע התאבדות בעקבות נטילת תרופות אלו. לא תמיד הריטלין עוזר. ידוע כי בחלק מהמכרים הוא אף גורם להחמרת סימני חוסר שקט וסטרס. מחקרים אף הראו כי אחוז ניכר של צרכני סמים בוגרים קיבלו טיפול ממושך ב'ריטלין' בגיל בית הספר.

בספרות מתייחסים לעובדה שהוא יוצא מן הדם לאחר כמה שעות, אולם לא מזכירים את המאגרים הנוצרים ברקמת השומן- סוג של הרעלה שעלולה להמשיך לפגוע בצלילות, בשמחת החיים, במרץ, ובשלווה של אותו אדם, גם שנים רבות לאחר הפסקת השימוש בתרופה.

האלטרנטיבה הסינית מקובל לחשוב כי אין פתרון אחר, אולם הרפואה הסינית המשולבת מציעה טיפול בריא ויעיל, המבוסס על שינויי תזונה, דיקור, מתן צמחי מרפא ותוספי תזונה. אני מבדיל בין 6 סוגים שונים של הפרעות קשב, שכל אחד מהם מקבל טיפול אחר. הטיפול הוא מאוד מדויק ומשתנה בהתאם למצב, אולם דווקא בנושא התזונה ניתן לתת הנחיות כלליות שיכולות לעזור ולשפר את המצב באופן משמעותי.

הנחיות התזונה התזונה הנהוגה כיום עשירה בפחמימות פשוטות ודלה בחלבונים. מאכלים המלאים בסוכר, או חומרים המתפרקים בקלות לסוכר, גורמים לעלייה חדה של רמת הסוכר בדם, שחרור אינסולין- המוריד בבת אחת את רמת הסוכר, וסימפטומים של עייפות בלבול, כבדות מחשבה, בלבול וחוסר קשב. ארוחת בוקר אופיינת הכוללת דגני בוקר, סוכרים, שוקו, עוגה הינה כזו והינה נוראית לריכוז. תנו לכל אחד שפע של סוכר, או לחם- המתפרק מהר לסוכר והוא יסבול מקשיי ארגון וריכוז. על מנת שמבוגרים וילדים יצליחו להתמקד, הם זקוקים לתפריט מזין- עשיר בחלבונים ודל בפחמימות, המעלה את רמת האנרגיה והריכוז. התערבות תזונתית חשובה לטיפול ב-ADD, כמו תרופה !!! בשנת 1992, דיווח ג'וסף אגר, בכתב העת המדעי Lancet, כי 116, מתוך 185 ילדים היפראקטיביים, הגיבו מצוין לתפריט כזה, בשילוב עם סידן, אבץ, מגנזיום וויטמינים. תזונה נכונה מביאה ליציבות מצב הרוח, מיקוד טוב יותר, פחות הסחות דעת ולערנות.

בשימוש במזון לטיפול ב-ADD חשוב לשתות הרבה מים, לאכול מספיק סיבים, להמעיט ברעלים, צבעי מאכל, חומרים משמרים ומזון מעובד, לשמור על איזון נכון בין חלבונים, פחמימות ושומנים- בערך יחס של 1:2 בין פחמימות מורכבות לחלבונים. רבים מאנשי ה-ADD אוכלים יותר מידי פחמימות פשוטות בתפריט ושומרים על יחס לא נכון בינם לבין החלבונים- דבר שמערער את האיזון המטבולי בגוף ומחמיר את המצב; הם מאוד רגישים לכך !!! השתמשו בתפריט שמפורט בהמשך- בעיקר כשאתם, או ילדכם, זקוקים למיקוד וריכוז. את כל הדברים שלא מומלץ אכלו בסופי שבוע ו/או בזמן שאינו דורש ריכוז- אולי מספר שעות לפני השינה. אכילה כזו עוזרת לייצוב חילוף החומרים בגוף ותורמת גם לאיזון רמות השומנים והכולסטרול בדם, לייצוב רמות הסוכר בדם, לרמת אנרגיה טובה, לירידה בתיאבון ובצורך לפחמימות ולירידה במשקל.

• איכלו 3 ארוחות מרכזיות ביום ועוד 2,3 ארוחות קלות • הקפידו על ארוחת בוקר- הבטיחו שהיא תכיל חלבון (גבינה רזה, קוטג', ממרח סויה, ביצה, אגוזים, אבוקדו, אבקת חלבון...) ושלא תכיל סוכרים ופחמימות פשוטות • לא להגיע למצב של עייפות מרעב- איכלו משהו קל • הקפידו על סוג המזון והיחסים הנכונים בכל ארוחה • איכלו חלבונים בכל ארוחה לפי היחסים שצינתי ! סלקו מהתפריט פחמימות פשוטות (לחם ופסטה- שלא עשויים מדגנים מלאים, אורז לבן, סוכר, תפו"א, דבש... ) • הגבילו צריכת פירות ומיצי פירות- אלה מכילים סוכר. פירות עדיפים על מיצי פירות. פירות הבחירה יהיו: משמש, תפוז, מנדרינה, אשכולית, תפוח, אגס וקיווי. קחו בחשבון כי ענבים, תמרים ובננות יותר עשירים בסוכר. • הגדילו את כמות חומצות השומן מסוג אומגה 3, על חשבון השומן הרווי- יותר מ 50% מהמוח מורכב משומן ששליש ממנו הינו מסוג אומגה 3. אומגה 3 עוזר לשמור על מעברי העצבים במוח וליצור מעברים חדשים ובנוסף מגדילה את רמות הדופאמין והסרטונין. המקור לאומגה 3 הינו דגים גדולים של מים קרים, כמו טונה וסלמון, אך גם באגוזי מלך, אגוזי ברזיל וזרעי פשתן טחונים.

ארוחת בוקר (מתאים גם לערב)- • ירקות, חביתה, יחד עם פסטרמה דלת שומן, או גבינה רזה • דגני בוקר מחיטה מלאה בלבד (או סוג אחר של דגן מלא), וללא סוכר בכלל (או ממש מעט) • גבינת קוטג' 5% ופרי • בייגל מחיטה מלאה עם גבינת עיזים 5%, או קוטג', או גבינת שמנת • 2,3 כפות שיבולת שועל (לא אינסטנט), עם כפית סילאן, 2 כפות יוגורט ביו וכף קוטג' • להימנע מסוכר, חיטה לבנה ומוצרים המכילים אותם ארוחת צהריים קלה ומשביעה- • ירקות ובשר רזה מוקפצים במעט שמן, ללא מונוסודיום, וללא אורז/ אטריות (או ממש מעט) • סלט ירקות, עם ביצה/ כף טחינה/ אגוזים/ חזה עוף/ טונה/ זיתים • כריך מלחם מלא, עם מילוי עשיר בחלבונים דלי שומן • חלבונים דלי שומן כמו בקר, טלה, דגים, עוף • להימנע מסוכרים/פחמימות פשוטות, כמו לחם לבן, פיתות, צ'יפס, שניצל פירורים, תפו"א.

רשימת "מזון מהיר", חטיפים ובין הארוחות- • גלידה/ יוגורט דלת שומן (רצוי) וללא סוכר (חובה) • סנדביץ' מחיטה מלאה, לפחות 70%, עם גבינת שמנת/ עיזים/ בשר דל שומן... • אגוזים (רצוי לא קלויים)

לאלו שאובחנו כסובלים מ-ADD מהסוג השלישי (מיקוד ייתר)

הנחיות התזונה מעט משתנות, מכיוון שהמצב קשור גם לרמות נמוכות של סרטונין, עלול התפריט הרגיל להגדיל עוד יותר את המיקוד ואת ההיקבעות על דברים מטרידים. לכן במצב כזה נשנה מעט את התפריט, על מנת ליצור איזון בין רמות הסרטונין והדופאמין. נוסיף למזונינו מעט יותר פחמימות "אסורות" כמו לחם, פסטה, תפו"א, עוגות, פופקורן... שמעלים את רמות הסרטונין במוח ועוזרים להרגיש יותר חיוביים ויותר גמישים; אולם מצד שני חשוב לאכול מספיק חלבונים שיתרמו לייצור הדופאמין ויימנעו את קשיי הריכוז ורמת האנרגיה. כאן צריך איזון, לדוגמא: נקניק, או גבינה עם מעט פסטה/ לחם רגיל, קינוח קל (למשל עוגת תפוחים) לארוחה מאוזנת, אורז לבן, או צ'יפס בארוחה עם חלבונים. על כל אחד למצוא את האיזון לעצמו. אולם גם כאן חשוב לא להגזים בסוכרים ופחמימות פשוטות.


6 צפיות
bottom of page