סדרת הפרעות קשב וריכוז
אני אתפרע ואומר כי הטיפול התזונתי הינו הבסיס לטיפול בהפרעות קשב וריכוז והיפראקטיביות
אני מתרגש לתת לכם כאן דגשים תזונתיים חשובים, שמאוד יעזרו לכל טיפול בהפרעות קשב וריכוז והיפראקטיביות, אצל ילדים כמו אצל מבוגרים.
אני שומע יותר ויותר על שימוש בתרופות פסיכיאטריות כדי לטפל בבעיות אלו ואיכשהו נדמה לי כי האצבע קלה על ההדק, של המרשם, לכן לפני שנגיע לתזונה חשוב לי להגיד כמה מילים כלליות על המצב, על ריטלין ועל האלטרנטיבה שמציעה הרפואה הסינית.
כללי
כשאומרים הפרעות קשב וריכוז, מתכוונים בעצם לקשת די רחבה של מצבים, החל ממצב של עודף אנרגטיות, דרך קושי להתרכז ולבצע מטלות בסיסיות, ועד למצב קיצוני של התנהגות פרועה, גסה ואלימה (בעיקר אצל ילדים)
בין כך או כך ברור כי הפרעות קשב וריכוז משפיעות על איכות החיים שלנו באופן משמעותי .
ריטלין
הטיפול הנפוץ ביותר מבוסס על מתן תרופה בשם ריטלין, או 'קונצרטה' (ריטלין בשחרור מושהה).
למרות שהתרופה עוזרת בחלק מהמקרים של הפרעות קשב וריכוז, יש לה תופעות לוואי וסכנות שכדאי להיות מודעים אליהם לפני שמחליטים להשתמש בה.
חשוב לדעת כי ריטלין וקונצרטה הם בעצם סמים ממריצים ממשפחת האמפטמינים, שנחשבים להיות מאוד ממכרים ויש עליהם הזהרות חמורות לשימוש מכאן ועד הודעה חדשה- למעשה לריטלין כ 80 תופעות לוואי פיזיות שונות וגם הרבה דיווחים על השפעות פסיכוטיות.
ברצוני להציע פתרונות אחרים.
האלטרנטיבה הסינית לטיפול בהפרעות קשב וריכוז והיפראקטיביות
מקובל לחשוב כי אין פתרון אחר, אולם הרפואה הסינית מציעה טיפול יעיל, המבוסס על שינויי תזונה, דיקור, מתן צמחי מרפא ותוספי תזונה. הטיפול הוא מאוד מדויק ומשתנה בהתאם למצב- אני מבדיל בין לפחות 6 סוגים שונים של הפרעות קשב וריכוז עם או בלי היפראקטיביות, שכל אחד מהם מקבל טיפול אחר. דווקא בנושא התזונה ניתן לתת הנחיות כלליות שיכולות לעזור ולשפר את המצב באופן משמעותי.
תזונה להפרעות קשב וריכוז והיפראטיביות
התזונה הנהוגה כיום בעולם המערבי עשירה בפחמימות פשוטות ודלה בחלבונים.
מאכלים המלאים בסוכר, או חומרים המתפרקים בקלות לסוכר, גורמים לעלייה חדה של רמת הסוכר בדם, שחרור אינסולין- המוריד בבת אחת את רמת הסוכר, וסימפטומים של עייפות בלבול, כבדות מחשבה, בלבול, חוסר קשב וחוסר שקט (היפראקטיביות)
ארוחת בוקר אופיינת הכוללת דגני בוקר, סוכרים, שוקו, עוגה הינה כזו והינה נוראית לריכוז.
תנו לכל אחד שפע של סוכר, או לחם- המתפרק מהר לסוכר והוא יהיה בשלב ראשון חסר שקט (היפראקטיבי) ומיד אח"כ יסבול מקשיי ארגון וריכוז.
על מנת שמבוגרים וילדים יצליחו להתמקד, הם זקוקים לתפריט מזין- עשיר בחלבונים ודל בפחמימות, המעלה את רמת האנרגיה והריכוז.
התערבות תזונתית חשובה לטיפול ב-ADD, כמו תרופה !!!
מבוגרים כמו גם ילדים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז והיפראקטיביות, הגיבו מצוין להתערבות תזונתית, בשילוב עם סידן, אבץ, מגנזיום וויטמינים.
בשימוש במזון לטיפול ב-ADD חשוב לשתות הרבה מים, לאכול מספיק סיבים, להמעיט ברעלים, צבעי מאכל, חומרים משמרים ומזון מעובד, לשמור על איזון נכון בין חלבונים, פחמימות ושומנים- בערך יחס של 1:2 בין פחמימות מורכבות לחלבונים. רבים מאנשי ה-ADD אוכלים יותר מידי פחמימות פשוטות בתפריט ושומרים על יחס לא נכון בינם לבין החלבונים- דבר שמערער את האיזון המטבולי בגוף ומחמיר את המצב.
הם יותר רגישים לכך מרוב האנשים! השתמשו בתפריט שמפורט בהמשך- בעיקר כשאתם, או ילדכם, זקוקים למיקוד וריכוז. את כל הדברים שלא מומלץ אכלו בסופי שבוע ו/או בזמן שאינו דורש ריכוז- אולי מספר שעות לפני השינה. אכילה כזו עוזרת לייצוב חילוף החומרים בגוף ותורמת גם לאיזון רמות השומנים והכולסטרול בדם, לייצוב רמות הסוכר בדם, לרמת אנרגיה טובה, לירידה בתיאבון ובצורך לפחמימות ולירידה במשקל.
הנחיות התזונה לפי סעיפים
1. איכלו 3 ארוחות מרכזיות ביום ועוד 2,3 ארוחות קלות 2. הקפידו על ארוחת בוקר- הבטיחו שהיא תכיל חלבון (גבינה רזה, קוטג', ממרח סויה, ביצה, אגוזים, אבוקדו, אבקת חלבון...) ושלא תכיל סוכרים ופחמימות פשוטות 3. לא להגיע למצב של עייפות מרעב- איכלו משהו קל 4. הקפידו על סוג המזון והיחסים הנכונים בכל ארוחה 5. איכלו חלבונים בכל ארוחה בערך יחס של 1:2 בין פחמימות מורכבות לחלבונים 6. סלקו מהתפריט / הפחיתו משמעותית אכילת פחמימות פשוטות (לחם ופסטה- שלא עשויים מדגנים מלאים, אורז לבן, סוכר, תפו"א) 7. הגבילו צריכת פירות ומיצי פירות (בעיקר מיץ תפוזים)- אלה מכילים סוכר.
פירות לעולם יהיו עדיפים על מיצי פירות (קחו בחשבון כי ענבים, תמרים,בננות, תפוזים יותר עשירים בסוכר) 8. הגדילו את כמות חומצות השומן מסוג אומגה 3, על חשבון השומן הרווי- יותר מ 50% מהמוח מורכב משומן ששליש ממנו הינו מסוג אומגה 3. אומגה 3 עוזר לשמור על מעברי העצבים במוח וליצור מעברים חדשים ובנוסף מגדילה את רמות הדופאמין והסרטונין. המקור לאומגה 3 הינו דגים גדולים של מים קרים, כמו טונה וסלמון, אך גם אגוזי מלך, אגוזי ברזיל וזרעי פשתן טחונים.
דוגמה ארוחת בוקר (מתאים גם לערב)- • ירקות, חביתה, יחד עם פסטרמה דלת שומן, או גבינה רזה • דגני בוקר מחיטה מלאה בלבד (או סוג אחר של דגן מלא), וללא סוכר בכלל (או ממש מעט) • גבינת קוטג' 5% ופרי • בייגל מדגנים מלאים עם גבינת עיזים 5%, או קוטג', או גבינת שמנת • 2,3 כפות שיבולת שועל (לא אינסטנט), עם כפית סילאן, 2 כפות יוגורט ביו וכף קוטג' • להימנע מסוכר, חיטה לבנה ומוצרים המכילים אותם ארוחת צהריים קלה ומשביעה- • ירקות ובשר רזה מוקפצים במעט שמן, ללא מונוסודיום, וללא אורז/ אטריות (או ממש מעט) • סלט ירקות, עם ביצה/ כף טחינה/ אגוזים/ חזה עוף/ טונה/ זיתים • כריך מלחם מלא, עם מילוי עשיר בחלבונים דלי שומן • חלבונים דלי שומן כמו בקר, טלה, דגים, עוף • להימנע מסוכרים/פחמימות פשוטות, כמו לחם לבן, פיתות, צ'יפס, שניצל פירורים, תפו"א.
רשימת "מזון מהיר", חטיפים ובין הארוחות- • גלידה/ יוגורט דלת שומן (רצוי) וללא תוספת סוכר/ ממתיקים • סנדביץ' מדגנים מלאים, לפחות 70%, עם גבינת שמנת/ עיזים/ בשר דל שומן... • אגוזים (רצוי לא קלויים)
לאלו שאובחנו כסובלים מ-ADD מהסוג השלישי (מיקוד ייתר)
הנחיות התזונה מעט משתנות, מכיוון שהמצב קשור גם לרמות נמוכות של סרטונין, עלול התפריט הרגיל להגדיל עוד יותר את המיקוד ואת ההיקבעות על דברים מטרידים. לכן במצב כזה נשנה מעט את התפריט, על מנת ליצור איזון בין רמות הסרטונין והדופאמין. נוסיף למזונינו מעט יותר פחמימות "אסורות" כמו לחם, פסטה, תפו"א, עוגות, פופקורן... שמעלים את רמות הסרטונין במוח ועוזרים להרגיש יותר חיוביים ויותר גמישים, אולם מצד שני חשוב לאכול מספיק חלבונים שיתרמו לייצור הדופאמין ויימנעו את קשיי הריכוז ורמת האנרגיה.
כאן צריך איזון, לדוגמא: נקניק, או גבינה עם מעט פסטה/ לחם רגיל, קינוח קל (למשל עוגת תפוחים) לארוחה מאוזנת, אורז לבן, או צ'יפס בארוחה עם חלבונים.
על כל אחד למצוא את האיזון לעצמו, אולם גם כאן חשוב לא להגזים בסוכרים ופחמימות פשוטות.
מזכיר שוב שהתזונה קריטית, אבל הטיפול יעבוד יותר טוב עם ליווי של דיקור וצמחים מדוייקים.
אני יודע לטפל בהפרעות קשב.
מוזמנים לשאול אותי כל שאלה, או לקבוע פגישה ולהרגיש טוב ממש בקרוב:
אהבתם את הפוסט?
רוצים לקבל פוסטים חדשים ישרות למייל שלכם?
הרשמו כאן: